Žili jste v domnění, že potíže s klouby jsou vyhrazeny pouze seniorům, ale zjišťujete s vlastní zkušeností, jak mylná je to představa? Klouby mohou trápit i mladé lidi. A naopak i v pokročilém věku je lze udržet zdravé a plně funkční, pokud se o ně dobře staráte. Víte, co vaše klouby potřebují, co jim „chutná“ a čeho se naopak vyvarovat? Zapomeňte na stará přesvědčení o hltání gumových medvídků a čtěte dál.

Co ohrožuje klouby nejvíce?

Faktorů postihujících klouby je hned několik. Skrytá a zákeřná je genetická predispozice. Čím dříve o ní budete vědět, tím lépe. Mimo tohle nechtěné dědictví dokáží klouby a jejich chrupavky skrytě narušovat i některá onemocnění. Velkou paseku umí připravit lymská borelióza ve své pozdní fázi, která se do těchto tkání ráda schovává před odhalením krevními testy i antibiotiky. Když píšeme o krevních testech – jak je na tom vaše kyselina močová? Dlouhodobě zvýšené hladiny v krvi mají na klouby neblahý efekt. Kyselinu močovou tvoří ostré krystalky, které mají tu schopnost se do kloubů ukládat. Tam vyvolávají brusný efekt a spouští kaskádu zánětu. Když vás klouby bolí, neměl by tento test ve vyšetření z krve chybět, stejně jako revmatoidní faktor, důležitý indikátor pro stanovení autoimunitního onemocnění, zvaného revmatoidní artritida. Ano, opravdu jde o autoimunitní proces! Mezi další skryté problémy patří dlouhodobý deficit některých, pro tělo blahodárných látek - vitamínu Cvitamínu K a vápníku.

Viditelné faktory mají výhodu, že je lze snadno odhalit. Nadváhy si všimnete stejně jako vadného držení těla, podobně negativně působí špatná obuv a vůbec nejnáročnější je pro klouby nadměrný sport. Chrupavka se nejsnáze opotřebuje při nárazovém zatíží, proto to zbytečně nepřehánějte se squashem, tenisem, fotbalem nebo nohejbalem. Vhodný sport naopak působí pozitivně a hýbat se je důležité. O tom v dalším odstavci…

Pohyb, který léčí

Vhodný pohyb kloubům prospívá. Když se pohybujete, klouby se lépe vyživují, zároveň se zpevňují okolní vaziva a svaly, které klouby chrání před úrazy. Utržený křížový vaz na koleni a potíže s menisky jsou často zapříčiněny právě oslabením svalových a vazových partií v okolí kolene. Jaký sport a pohyb si tedy vybrat? Ideální je plavání a sportovní aktivity ve vodě, protože klouby zbytečně nezatěžují. Podobně příznivá je cyklistika a nezapomeňte také na cvičení, jako je jóga a pilates. Každé další cvičení, které vám pomáhá se správným držením těla je užitečné. Když stojíte, tak vzpřímeně, zpevněné hýždě a břicho, ramena dolů, dozadu a lopatky k sobě. Jestli v práci dlouho sedíte, dávejte si přestávky, protahujte se.

Kolagen jako stavební hmota chrupavek a další látky 

Jak by měly být klouby zdravé do pozdního věku, když budou strádat nedostatkem potřebných látek? Kdo se chce vyvarovat artróze, měl by vědomě pracovat na jídelníčku. Nejen z toho důvodu, že produkce kolagenu postupem věku slábne, kvůli čemu chrupavky ztrácejí na své pružnosti. Proto je důležité zařadit do jídelníčku potraviny, které díky svému obsahu vitamínů a minerálů produkci kolagenu podporují, například šípky, černý rybíz, kiwi a jahody, červené papriky, křen nebo brokolici. Kolagen můžete také suplementovat. Nejlépe vybírejte čistý, dobře hydrolyzovaný kolagen typu 1 z ryb.

Existují případy, kdy tělo nedokáže vyrábět dostatečné množství nejen kolagenu, ale také chondroitinu a glukosaminu. Obě látky jsou nezbytnou součástí zdravé chrupavky a lékaři je často předepisují pro úlevu při mnoha kloubních onemocnění. Byla by škoda nezmínit MSM, důležitou organickou živinu pro tělo, která se přirozeně nachází v kolagenních vláknech i nervové tkáni. Mnohými odborníky je při a artritidě doporučován také L-Karnosin. Jedná se o dipeptid, který se skládá z beta alaninu a histidinu. Popularitu má hlavně u nadšenců pro fitness a sportovců se zvýšenou zátěží.

Nezapomínejte ani na antioxidanty! Ty chrání všechny buňky - takže i klouby před volnými radikály při zvýšeném oxidačním stresu, který vzniká při vysoké zátěži, ale trpíme jím i kvůli znečištěnému ovzduší a chemikáliím. Vitamin C jsme už zmínili, ale efektivní je také ostropestřecmladý ječmenchlorellazelený čaj nebo třeba Schizandra čínská.